ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ SA 8000
Η Εταιρία PROSPERITY ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ε.Π.Ε., διαθέτοντας πολυετή εμπειρία, αναλαμβάνει τη μελέτη και την ανάπτυξη ενός Συστήματος Διαχείρισης της Κοινωνικής ευθύνης, το οποίο στη συνέχεια εφαρμόζει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση με την καθοδήγησή των στελεχών της PROSPERITY Ε.Π.Ε. Το Σύστημα Διαχείρισης της Κοινωνικής ευθύνης ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Διεθνούς προτύπου SA 8000:2014. Η σωστή εφαρμογή του Συστήματος και η ικανοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου, επιθεωρείται από ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος και εκδίδει πιστοποιητικό συμμόρφωσης.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η εταιρία PROSPERITY ΕΠΕ δεν εκπονεί απλώς μελέτες, αλλά παρέχει στους πελάτες της την τεχνογνωσία σχεδιασμού, εφαρμογής και συντήρησης ενός Συστήματος Διαχείρισης της Κοινωνικής ευθύνης. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι η εταιρία PROSPERITY ΕΠΕ εκπαιδεύει τα στελέχη των Επιχειρήσεων/Φορέων αφενός για να κατανοήσουν πλήρως τις απαιτήσεις του προτύπου SA 8000 και αφετέρου για να γνωρίζουν τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που θα τους παρέχει (Εγχειρίδια, διαδικασίες, έντυπα, Οδηγίες, λογισμικό, εφαρμογές κλπ.).
Το SA 8000 είναι το πρώτο διεθνές πρότυπο για την κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα. Η εφαρμογή του προτύπου SA 8000:2014 οδηγεί στην πιστοποίηση από τρίτο μέρος, το οποίο εκτιμά εάν οι εταιρίες συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις των εργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους βιομηχανικούς και εμπορικούς τομείς. Παρόλο που το πρότυπο δεν είναι μέλος της σειράς ISO, έχει μεγάλη διεθνή αναγνώριση από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.
Τα κριτήρια του προτύπου καλύπτουν θέματα όπως η παιδική εργασία, ο ελάχιστος μισθός, το περιβάλλον εργασίας, ίσες ευκαιρίες σε όλους, υγιεινή και ασφάλεια κ.α.
Ένα από τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει το πρότυπο είναι η παιδική εργασία, για την οποία το κριτήριο ορίζει: ‘η εταιρία δεν θα προβαίνει ούτε θα υποστηρίζει την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας’. Και διευκρινίζει ότι :
· κανένα παιδί δεν θα απασχολείται σε κανονικές ώρες σχολείου,
· το σύνολο χρόνου εργασίας, σχολείου και μεταφοράς από και προς την εργασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες
ημερησίως για κάθε παιδί,
· δεν επιτρέπεται η εργασία των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ώρες που είναι μη υγιεινές, ανασφαλείς ή επικίνδυνες
συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς την εργασία.
Μια βασική διαφορά στην επιθεώρηση ενός συστήματος κοινωνικής ευθύνης σε σχέση με τα άλλα συστήματα (ISO 9001, 14001), είναι ότι ο επιθεωρητής πρέπει να αναζητήσει την άποψη όλων όσων έχουν συμφέρον ή επηρεάζονται από την εταιρία. Τέτοιοι μπορεί να είναι η διοίκηση, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, το κράτος, οι πελάτες, η κοινωνία στην οποία λειτουργεί η εταιρία κλπ.
Ο επιθεωρητής παίρνει συνεντεύξεις από τις παραπάνω ομάδες και αναζητά αντικειμενικές αποδείξεις για πχ. εργασιακές καταχρήσεις, ώστε να στηρίξει την εισήγησή του.
Στόχος του προτύπου SA 8000 είναι η διαρκής βελτίωση των συνθηκών εργασίας και όχι η τιμωρία των εταιριών που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια.